Att jobba hemifrån under Corona-pandemin

corona-5077153_640

Foto: Pixabay

Många jobbar hemifrån under Corona-pandemin. En del trivs med att jobba hemifrån. Andra gör det inte.

DN/Ipsos har gjort en undersökning som visar att 51 procent anser att det mest negativa med att jobba hemifrån är ensamheten och avsaknaden av kollegor.

Karin Brocki, professor i psykologi vid Uppsala universitet, säger till DN att hon ser coronakrisen och ensamheten som en ”trigger” för psykisk ohälsa.

Chefsbloggen har frågat Hélène Stolt, leg. psykoterapeut och socionom, vilka erfarenheter hon har av att arbeta hemifrån under pandemin.

– Jag möter många anställda som jobbar hemifrån. Många av dessa har uttryckt att de känner sig ensamma under arbetsdagen, och det bekräftas ju av DN/Ipsos undersökning, säger Hélène.

Vilka rekommendationer kan du ge till de som jobbar hemifrån?

– Jag kan rekommendera till de som jobbar hemifrån att ta kontakt med sina arbetskamrater några gånger per dag. Det går utmärkt att ta kontakt per telefon eller via Skype eller annat program där det går att möta sina arbetskamrater genom videosamtal, säger Hélène.

Ser du några andra problem med de personer du möter som jobbar hemifrån?

– Jag har hört flera personer säga att de glömmer bort att ta fikapauser och ibland också lunch när det jobbar hemifrån, säger Hélène.

Vad skulle du vilja ge dem för rekommendationer?

– Att de lägger in pauser och lunch i sin kalender. Annat som är viktigt är att ta regelbundna bensträckare. Ett bra tips är att ta en promenad runt kvarteret en eller två gånger under arbetsdagen, fortsätter Hélène.

Hur bra är arbetsmiljön om man jobbar hemifrån?

– Det varierar. Många sitter hemma med en vanlig laptop och sitter kanske vid sitt köksbord och jobbar. På kort sikt kanske det fungerar. Men på längre sikt tror jag inte att det är någon bra arbetsmiljö. Om pandemin blir långvarig finns risken att det skapar arbetsskador, säger Hélène.

Har du några förslag på vad man kan göra om man jobbar så idag?

– Prata med din arbetsgivare om det går att få hem en riktigt bildskärm, tangentbord, mus och kontorsstol. Om det inte går är det ännu viktigare med att ta regelbundna pauser som jag beskrev tidigare, avslutar Hélène Stolt, leg. psykoterapeut och socionom.

DN 2020-07-12

Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Detta inlägg publicerades i corona och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s