Grattis! Pluto fyller 87 år

4729955676_29dc5edf13_z

Grattis Pluto 87 år!

Dvärgplaneten Pluto fyller 87 år. Plutos historia började redan 1905 då forskarna upptäckte att jätteplaneten Uranus betedde sig konstigt. Något störde dess bana. Efter många beräkningar drog forskarna slutsatsen att det var en okänd himlakropp som störde Uranus bana. Himlakroppen döptes till Planet X. Sedan dröjde det ända till 18 februari 1930 innan astronomen Clyde Tombaugh hittade Planet X. Planeten döptes sedan till Pluto. Namnförslaget kom från en då elvaårig brittisk flickas idé att döpa planeten efter dödsrikets gud inom den romerska mytologin. Nämligen Pluto. Bara några månader senare namngav Walt Disney Musse Piggs hund efter den nya planeten.

Senare började forskare ifrågasätta fyndet. 1978, när den första månen upptäcktes, kunde man för första gången beräkna Plutos massa. Det visade sig då att Pluto var så liten att det inte var den som påverkade Uranus bana. 2001 väljer American Museum of Natural History i New York att inte ha med Pluto i en utställning om solsystemet. Och så. Den 24 augusti 2006 fattas beslutet att frånta Pluto dess status som planet. Från den dagen är Pluto en så kallad dvärgplanet.

Hur som helst. Oavsett om Pluto är en planet eller en dvärgplanet vill vi på Chefsbloggen gratulera Pluto på sin födelsedag. Hipp! Hipp! Hurra!

Aftonbladet

Detta inlägg publicerades i Rymden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s